Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 1

Ιανουάριος – Απρίλιος 2022

Επιμέλεια έκδοσης: Κλιάτση Φένια, δημοσιογράφος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Μήνυμα προέδρου
  • Νέο ΔΣ της ΕΝΘΕ – Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία
  • Το Ιπποκράτειο αποκτά πνευμονολογική κλινική με τη συμβολή της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος
  • ΕΝΘΕ και ΕΔΔΥΠΠΥ ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ξεκινούν πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα
  • Παράταση συνταγογράφησης αναπνευστικών συσκευών BiPAP/CiPAP «λύνει» τα χέρια των πνευμονολόγων ιδιωτικού τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια
  • Ανασφάλιστοι – Πρόταση συνταγογράφησης και ιατρικών εξετάσεων σε όλες τις δομές Υγείας
  • Επικοινωνία μελών με ΔΣ μέσω της ιστοσελίδας της ΕΝΘΕ
  • Χορήγηση Αιγίδας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις
    • “Γέφυρα Πνευμονολογίας”
    • “Τι ακούστηκε στο Συνέδριο της ERS 2022”
    • “What is New in Respiratory Medicine 2022”
    • “Ημέρες Πνευμονολογίας”

Μήνυμα προέδρου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την έναρξη της νέας χρονιάς η ΕΝΘΕ ξεκινάει την έκδοση ενημερωτικών newsletters για τα μέλη της, που θα περιλαμβάνουν τις πιο πρόσφατες, και ταυτόχρονα πιο σημαντικές, δράσεις της εταιρείας. Κάθε χρονιά θα εκδίδονται συνολικά 3 τεύχη, με συμπυκνωμένη θεματολογία τετραμήνου, που θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά στα μέλη μέσα στο πρώτο 15νθημερο του επόμενου μήνα, όπως επίσης και θα καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας με πρόσβαση σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της.  Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία έρχεται πιο κοντά στα μέλη της, στοχεύοντας στην ορθή ενημέρωση και την αρχή μιας διαδραστικής σχέσης, με αποτέλεσμα την καλύτερη εφαρμογή του έργου της, που είναι και το ζητούμενο.

Ειδικά το πρώτο τεύχος, που θα περιλαμβάνει θεματολογία του τετραμήνου Ιαν.2022-Απρ.2022, εκτός από την ηλεκτρονική αποστολή προς τα μέλη, θα προσφέρεται σε κάθε συνάδελφο με την εγγραφή του από τη γραμματεία του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου της ΕΝΘΕ, που διεξάγεται στις 12-14 Μαΐου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη.

Το νέο ΔΣ της εταιρείας, ενωμένο όσο ποτέ, γεμάτο ζωντάνια, είναι έτοιμο να προσφέρει ό,τι είναι δυνατόν τιμώντας την εκλογή του. Προσωπικά, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που μου εμπιστεύτηκαν για δεύτερη συνεχή θητεία το τιμόνι της εταιρείας και να ευχηθώ σε όλες και όλους ολόψυχα υγεία, δύναμη και προκοπή.

Καλή και δημιουργική νέα 3ετία

Νέο ΔΣ της ΕΝΘΕ
Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική εξ’ αποστάσεως ψηφοφορία

Μετά τις αρχαιρεσίες για τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΘΕ, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

Πρόεδρος Τιτόπουλος Ηρακλής,

Αντιπρόεδρος Καραπέτσας Θωμάς,

Γενικός Γραμματέας Τρύφων Σταύρος,

Ειδικός Γραμματέας Τσαβλής Δρόσος,

Ταμίας Σαρόγλου Μαρία,

Μέλος 1: Παπακώστα Δέσποινα,

Μέλος 2: Πορπόδης Κωνσταντίνος

 

1ο Αναπληρωματικό μέλος: Τσαούσης Βασίλειος,

2ο Αναπληρωματικό μέλος: Ζαρογουλίδης Παύλος,

3ο Αναπληρωματικό μέλος: Ευθυμίου Χριστόφορος.

 

Για την εξελεγκτική Επιτροπή (με κλήρο):

  • Κατσούλης Κ.,
  • Κυριακάκης Αθ.,
  • Στειρόπουλος Π.

Τόσο η απολογιστική συνέλευση όσο και η εκλογική διαδικασία πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά ηλεκτρονικά!

Το ΓΝΘ «Ιπποκράτειο» αποκτά Πνευμονολογική Κλινική με τη συμβολή της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

Η Θεσσαλονίκη αποκτά την πρώτη πνευμονολογική κλινική στον αστικό ιστό της πόλης, έτοιμη να εξυπηρετήσει ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Έπειτα από τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ, Δημήτριος Τσαλικάκης, καθώς επίσης και η διοίκηση του ΓΝΘ «Ιπποκράτειο», ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τη δημιουργία και στελέχωση της πρώτης πνευμονολογικής κλινικής στο κέντρο της πόλης.

ΕΝΘΕ και ΕΔΔΥΠΠΥ ενώνουν τις δυνάμεις τους. Ξεκινούν πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα

Η συνεχής βελτίωση του επιπέδου υγείας και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού, μέσω της προώθησης συνεργασιών για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Έτσι μέσα από αυτό το πλαίσιο σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα την υλοποίηση εθνικού προγράμματος πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος, σε συχνότητα εμφάνισης, μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως.

Ειδικότερα, 1.500.000 – 2.000.000 συνάνθρωποί μας αποβιώνουν ετησίως από καρκίνο του πνεύμονα και αυτό οφείλεται κυρίως στην καθυστερημένη διάγνωση της νόσου, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Παράταση συνταγογράφησης αναπνευστικών συσκευών BiPAP/CiPAP «λύνει» τα χέρια των πνευμονολόγων ιδιωτικού τομέα για τα επόμενα δύο χρόνια

Με τον νόμο 4917/2022 (άρθρο 52 παράγραφος 4), παρατείνεται για μια ακόμη φορά, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η δυνατότητα των πνευμονολόγων του ιδιωτικού τομέα να ανανεώνουν τη συνταγογράφηση αναπνευστικών συσκευών BiPAP/CPAP.

Θεωρούμε ότι μετά την αρχική χορήγηση αναπνευστικών συσκευών, θα πρέπει  να δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης της συνταγογράφησής τους από όλους τους θεράποντες πνευμονολόγους (είτε ιδιωτικού είτε δημοσίου τομέα) και ανά 2ετία να γίνεται επανέλεγχος από τον πιστοποιημένο στον ύπνο ιατρό. Οι  πνευμονολόγοι είναι οι πλέον ειδικοί ιατροί για την παρακολούθηση των ασθενών, την αξιολόγηση της συμμόρφωσης και της ανταπόκρισης στη θεραπεία αλλά και την αναγνώριση των ασθενών εκείνων που θα χρειαστούν εκ νέου πολυσωματοκαταγραφική μελέτη ύπνου πριν την πάροδο της  2ετίας, καθώς κατά τη διάρκεια της ειδικότητάς τους έχουν εκπαιδευτεί και σε αυτόν τον τομέα.

Ανασφάλιστοι
Πρόταση συνταγογράφησης και ιατρικών εξετάσεων σε όλες τις δομές Υγείας

Έπειτα από πρωτοβουλία της ΕΠΕ και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΝΘΕ προωθείται η πρόταση για συνταγογράφηση φαρμάκων και εργαστηριακών εξετάσεων σε ανασφάλιστους όχι μόνο σε δημόσιες αλλά και σε ιδιωτικές δομές. Άποψη όλων των εμπλεκομένων είναι ότι στο πλαίσιο της ισότιμης υπογραφής, στην απόφαση και εκτέλεση ιατρικών πράξεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων, το δικαίωμα της παραπάνω συνταγογράφησης πρέπει να διατηρηθεί σε όλες τις δομές υγείας. Η εφαρμογή της απόφασης για την αποκλειστική συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές υγείας θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα που άπτονται κυρίως στη διαχείριση ειδικών περιστατικών, τα οποία δε θα μπορούν να λαμβάνουν τη θεραπευτική τους αγωγή στο χρονικό διάστημα που ενδείκνυνται. Παράδειγμα, ασθενής με λοίμωξη αναπνευστικού που εξετάζεται σε ιδιωτικό ιατρείο και απαιτείται να πάρει αντιβίωση, είναι αδύνατο  να λάβει την αγωγή σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης μπορεί να οδηγήσει σε έμμεσες συνταγογραφήσεις που δε θα τηρούν σαφή επιστημονικά κριτήρια. Με δεδομένο ότι όλες οι παρακλινικές εξετάσεις θα εκτελούνται σε δημόσια δομή υγείας υποχρεωτικά, ότι η κατάσταση αυτή θα επιβαρύνει τον ασθενή σε κλινικό επίπεδο και με σκοπό τη μη περαιτέρω πίεση των δημοσίων δομών υγείας, αιτείται η ανάκληση της απόφασης αυτής. 

Επικοινωνία μελών με ΔΣ μέσω της ιστοσελίδας της ΕΝΘΕ

Αποφασίστηκε η δημιουργία πεδίου επικοινωνίας Μελών, στην ιστοσελίδα της ΕΝΘΕ.

Κάθε μέλος μπορεί να υποβάλει προτάσεις (παρατηρήσεις/σκέψεις) προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο

https://hcds.gr/epikoinonia/

επιλέγοντας στη φόρμα
τμήμα –> Διοικητικό Συμβούλιο.

Η πρότασή θα συζητείται στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση Δ.Σ.

Χορήγηση Αιγίδας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις

“Γέφυρα Πνευμονολογίας”

Το Πνευμονολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει το συνέδριο “Γέφυρα Πνευμονολογίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 35 Ιουνίου 2022, στον πολυχώρο Royal Theater στην Πάτρα υπό την αιγίδα και της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Σκοπός του συνεδρίου είναι να ενώσει διαφορετικές επιστημονικές κοινότητες και ειδικότητες υπό το πρίσμα μιας σύγχρονης ολιστικής προσέγγισης των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα με σκοπό τη βέλτιστη αντιμετώπισή τους. Το συνέδριο περιλαμβάνει πλούσια θεματολογία που δεν ανταποκρίνεται μόνο σε καίρια κλινικά ζητήματα αλλά επεκτείνεται και στον χώρο της μεταφραστικής και βασικής έρευνας αναδεικνύοντας τη σημασία της μηχανιστικής σκέψης στη διάγνωση και τη θεραπεία του αναπνευστικού ασθενούς. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα, μέσα από σύγχρονα διαδραστικά σεμινάρια, (handson workshops) της πρακτικής εκπαίδευσης σε βασικές τεχνικές επείγουσας ιατρικής και επεμβατικής πνευμονολογίας, από τα οποία αναμένεται να προκύψει ξεκάθαρο όφελος για τον ιατρό κάθε ειδικότητας, που εμπλέκεται στη διαχείριση του αναπνευστικού ασθενούς.

“Τι ακούστηκε στο Συνέδριο της ERS 2022”

Με μεγάλη χαρά το ΔΣ της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος αποδέχτηκε την πρόταση – πρόσκληση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, όχι μόνο να παραχωρήσει την αιγίδα της, στην ημερίδα που διοργανώνει η εταιρεία στις 17/9/2022 με τίτλο “Τι ακούστηκε στο Συνέδριο της ERS 2022”, σε δύο παράλληλους χώρους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, αλλά και να συμμετάσχει σε αυτή.

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Τιτόπουλος Ηρ. και Παπακώστα Δ. θα προεδρεύσουν από κοινού στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης.

“What is New in Respiratory Medicine 2022”

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα στις 22-25 Σεπτεμβρίου 2022 το συνέδριο με τίτλο: “What is New in Respiratory Medicine”.

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, το πρόγραμμα του συνεδρίου θα δομηθεί με τρόπο που να εστιάζει στις νεότερες εξελίξεις που αφορούν τον κλινικό Πνευμονολόγο με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία του τελευταίου έτους, καθώς και στις πιο σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε νόσημα ή θεματική ενότητα. Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν διακεκριμένοι ξένοι & Έλληνες ομιλητές και τελεί υπό την αιγίδα και της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

“Ημέρες Πνευμονολογίας”

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο “Ημέρες Πνευμονολογίας”, που θα διεξαχθεί στις 13-16 Οκτωβρίου 2022 στο ξενοδοχείο «ΧΕΝΙΑ» στο Βόλο. Παράλληλα διοργανώνεται και η 4η Νοσηλευτική Ημερίδα Πνευμονολογίας. Και οι δύο εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα και της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος