Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 2

Μάιος – Αύγουστος 2022

Επιμέλεια έκδοσης: Σαρόγλου Μαρία, πνευμονολόγος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • Απολογισμός του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος

  • Πρόγραμμα “ΜΕΛΙΤΗ” – ενημέρωση για την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Πνεύμονα 

  • Επιστολή ΕΝΘΕ προς ΚΕΣΥ για την αξία της LDCT (16/5/22)

  • Επιστολή ΕΝΘΕ προς Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την τροποποίηση του ονόματος της ειδικότητας

  • Συνεχίζεται η στελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

  • Επιστολή ΕΝΘΕ προς Υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου ELPEN για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής διημερίδας στο κέντρο

  • ERS Awards 2022

  • Χορήγηση Αιγίδας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις

  • Παγκόσμιες Ημέρες

  • Προσεχή Συνέδρια και  Ημερίδες

Απολογισμός του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Μαΐου 2022 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη υπό τη διοργάνωση της ΕΝΘΕ.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν η “Πρόληψη και Πρώιμη Διάγνωση στα Σύγχρονα Αναπνευστικά Νοσήματα“, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν εξαιρετικές παρουσιάσεις από διακεκριμένους επιστήμονες σχετικά με την αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου όλων των αναπνευστικών νοσημάτων καθώς και τις νέες οδηγίες για τη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

Το Συνέδριο, παρακολούθησαν περισσότεροι από 700 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους περί τους 400 συμμετείχαν με φυσική παρουσία.

Την τελετή έναρξης τίμησαν καταξιωμένοι επιστήμονες του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου και προτάθηκαν αξιόλογες συνεργασίες, όπως η μελλοντική συνεργασία με το Υπουργείο Εθν. Αμύνης για την πρόληψη της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), με την εκτίμηση της αναπνευστικής λειτουργίας σε νεαρούς ενήλικες καπνιστές, κατά την περίοδο της κατάταξή τους στο στράτευμα.

Η αυλαία του συνεδρίου έπεσε με την απονομή βραβείων καλύτερων προφορικών ανακοινώσεων καθώς και δημοσιευμένων εργασιών.

Το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος δεν θα ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί χωρίς την ουσιαστική συμβολή των χορηγών και των υποστηρικτών καθ’ όλη την διάρκεια των προετοιμασιών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε σε όλους τους Χορηγούς για τη στήριξή τους

Τη διοργάνωση στήριξαν οι εταιρείες: Astrazeneca, Boehringer-Ingelheim, Chiesi, ELPEN, GlaxoSmithKline, Guidotti Hellas, Menarini Hellas, Norma, Pfizer, Papapostolou, Roche, Specialty Therapeutics, VIATRIS, Vocate

Τέλος, ευχαριστούμε την εταιρεία MEDEVENTS για την εξαιρετική συνεργασία και την άρτια υλοποίηση του συνεδρίου.

Πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ
ενημέρωση για την αντιμετώπιση του ΚτΠ

Το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΤΗ» όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την ΕΝΘΕ,  στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, είναι το πρώτο πανελλήνιο πρόγραμμα Ενημέρωσης Πρόληψης και Πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ένα πρόγραμμα το οποίο ευελπιστεί να αλλάξει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα που παρουσιάζει έως αυτή τη στιγμή η χώρα μας όσο αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα. Σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την υποστήριξη των πνευμονολόγων όλης της επικράτειας,  θα αρχίσει να υλοποιείται από τον  Οκτώβριο του 2022.

Σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια, η ΕΝΘΕ με επιστολή της (16/6/2022) προς την ΕΠΕ, την ΕΠΝΕΛ και την ΕΕΧΘΚΑ, προσκάλεσε  τις τρεις εταιρείες να στηρίξουν και να συμμετέχουν από κοινού σε αυτή, προς όφελος της ειδικότητας και της κοινωνίας μας.

Σύντομα θα υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους.

Επιστολή ΕΝΘΕ προς ΚΕΣΥ για την αξία της LDCT (16/5/22)

Η ΕΝΘΕ στην προσπάθεια της να επισημάνει τη σημασία της πρόληψης αλλά και της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Μπούμπα με  κοινοποίηση προς τους: Υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, Αν. Υπουργό Υγείας κ. Γκάγκα και τη Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη,  τονίζοντας το σημαντικό ρόλο του προσυμπτωματικού ελέγχου (screening), σε ετήσια βάση, ατόμων υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου πνεύμονα- χρόνιοι καπνιστές και πρώην καπνιστές- με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης (LDCT).

Η LDCT, όπως έχει αποδειχθεί από διεθνείς μελέτες, συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στην πρώιμη ανάδειξη του καρκίνου του πνεύμονα και στη ριζική του αντιμετώπιση, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό θνητότητας. Κατά συνέπεια είναι μία εξέταση η οποία θα πρέπει να συνταγογραφείται και στη χώρα μας όπως και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Επιστολή ΕΝΘΕ προς Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας για την τροποποίηση του ονόματος της ειδικότητας

Απεστάλη επιστολή στην Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κα Μ. Γκάγκα, σχετικά με την τροποποίηση του ονόματος της ειδικότητας από «Πνευμονολογία – Φυματιολογία» σε «Πνευμονολογία».

Το ΔΣ της ΕΝΘΕ, αφού εξέτασε επισταμένως το θέμα, προτείνει ομόφωνα την αλλαγή της ονοματολογίας της ειδικότητας σε «Πνευμονολογία» για τους παρακάτω λόγους:

❖ Η Πνευμονολογία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αναπνευστικών νοσημάτων και ο όρος «Φυματιολογία» στον τίτλο της υποβαθμίζει την αξία της

❖ Η Πνευμονολογία αναδείχθηκε σε ειδικότητα αιχμής, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την ευκαιρία της πανδημίας, και ο όρος «Φυματιολογία» στον τίτλο της ειδικότητας είναι αποτρεπτικός.

❖ Έχουν πλέον από καιρού εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχε προστεθεί ο όρος «Φυματιολογία» στον τίτλο της ειδικότητας

❖ Η ονοματολογία θα πρέπει να είναι παρόμοια με τη διεθνή ονομασία της ειδικότητας (Pulmonology)

Αναμένεται η απάντηση από την Αν. Υπουργό.

Συνεχίζεται η στελέχωση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Γ.Ν «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

Τρεις ακόμη πνευμονολόγοι, επικουρικοί, θα προστεθούν στην υπάρχουσα δύναμη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έως το τέλος Σεπτεμβρίου, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών, του δήμου Θεσσαλονίκης, με νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη αξία της πνευμονολογικής ειδικότητας στην ομαλή και πλήρη λειτουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου.

Η ΕΝΘΕ συγχαίρει τον Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς και δηλώνει παρούσα όπου και όποτε χρειαστεί.

Επιστολή ΕΝΘΕ προς Υπεύθυνο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου ELPEN για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής διημερίδας στο κέντρο

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ειδικών και ειδικευομένων ιατρών, η ΕΝΘΕ μετά από πρότασή της στον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ερευνητικού & Πειραματικού Κέντρου της φαρμακευτικής εταιρείας ELPEN, σκοπεύει να πραγματοποιήσει εκπαιδευτική διημερίδα με αντικείμενο τις σύγχρονες ενδοσκοπικές τεχνικές του πνεύμονα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Πικέρμι Αττικής. Η δράση υπολογίζεται να γίνει το πρώτο 6μηνο του 2023 και θα είναι μια προσφορά της ΕΝΘΕ στον ειδικό πνευμονολόγο, ειδικά στον νέο ιατρό, με σκοπό την επαφή του με τις σύγχρονες ανάγκες της επεμβατικής πνευμονολογίας, που τα τελευταία χρόνια δεν κατέστη δυνατόν να γνωρίσει κατά τη διάρκεια των ετών της ειδικότητας εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών στην εκπαίδευση.

Η διημερίδα θα περιέχει στο επιστημονικό της πρόγραμμα θεωρητικό και πρακτικό σκέλος στις σύγχρονες τεχνικές (βρογχοσκόπηση, άκαμπτη βρογχοσκόπηση, θωρακοσκόπηση, διαβρογχική υπερηχογραφία, τεχνικές κρυοβιοψίας, διαθωρακική υπερηχογραφία) σε προπλάσματα, simulators και σε πειραματόζωα ή πτωματικά όργανα-πνεύμονες.

ERS Awards 2022

Για δεύτερη συνεχή χρονιά Έλληνες Πνευμονολόγοι βραβεύονται από την ERS.

To 2021 η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης κα Σ. Σχίζα ήταν η πρώτη Ελληνίδα Πνευμονολόγος και φέτος βραβεύεται ο Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ κ. Σ. Λουκίδης με το ERS Teaching Award και ο Λέκτορας Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Μάντσεστερ κ. Αλ. Μαθιουδάκης με το ERS Early Career Member Award.

Συγχαρητήρια στους συναδέλφους!

Χορήγηση Αιγίδας σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις

«Φάρος Πνευμονολογίας 2022»

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Πνευμονολογική Κλινική ΔΠΘ, υπό την αιγίδα και της ΕΝΘΕ, συνδιοργανώνει με το πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική του Ύπνου» και το Ίδρυμα Έρευνας Αναπνευστικών Νοσημάτων και Διαταραχών του Ύπνου το πετυχημένο συνέδριο “Φάρος Πνευμονολογίας 2022», το οποίο θα πραγματοποιηθεί υβριδικά 7-9 Οκτωβρίου 2022 στην Αλεξανδρούπολη.

«Βελτιώνοντας την επικοινωνία πνευμονολόγου - ασθενούς μέσω της ενσυναίσθησης»

Με μεγάλη χαρά το ΔΣ της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος αποδέχτηκε την πρόταση της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, να παραχωρήσει την αιγίδα της, στο workshop που διοργανώνει η τελευταία, το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη.

 Ένα workshop το οποίο τονίζει το πόσο σημαντικό ρόλο έχει στην εποχή μας η επικοινωνία μεταξύ του πνευμονολόγου και του ασθενή, αλλά και τεχνικές με τις οποίες αυτή μπορεί να βελτιωθεί μέσω της ενσυναίσθησης.

Συγκεκριμένα οι κ.κ. Τιτόπουλος Ηρ. και Παπακώστα Δ. θα προεδρεύσουν από κοινού στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης.

Παγκόσμιες Ημέρες

8 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης (Worldwide Cystic Fibrosis Day) καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της «Cystic Fibrosis Worldwide», μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και στη Σμύρνη της Τουρκίας και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου.

25 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πνεύμονα, World Lung Day

Η Παγκόσμια Ημέρα Πνεύμονα (WLD) είναι μια ημέρα υπεράσπισης και δράσης για την υγεία των πνευμόνων. Ξεκίνησε από το Forum of the International Respiratory Society (FIRS).

16 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ διοργανώνεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) (GOLD) σε συνεργασία με επαγγελματίες υγείας και ομάδες ασθενών με ΧΑΠ σε όλο τον κόσμο. Στόχος του είναι η ευαισθητοποίηση, η ανταλλαγή γνώσεων και η συζήτηση τρόπων περιορισμού της ΧΑΠ παγκοσμίως.

Η ΕΝΘΕ συγχαίρει τον Υπουργείο Υγείας και όλους τους αρμόδιους φορείς και δηλώνει παρούσα όπου και όποτε χρειαστεί.