Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 3

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2022

Επιμέλεια έκδοσης: Σαρόγλου Μαρία, πνευμονολόγος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (10-18/9/2022)
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 2023
  • Σημαντικές συναντήσεις
  • Πρόγραμμα “ΜΕΛΙΤΗ” – ενημέρωση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
  • Συνέδρια – Σεμινάρια
  • Νέες κυκλοφορίες
  • Παγκόσμιες ημέρες
  • Προσεχή συνέδρια 

86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης,
10-18/9/2022

Η ΕΝΘΕ για μία ακόμη χρονιά δήλωσε δυναμικά την παρουσίας της κατά τη διάρκεια της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, 10-18/9/2022, επισημαίνοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης των νοσημάτων του αναπνευστικού καθώς επίσης και τις δράσεις της για την πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τους πρόληψη.

δείτε περισσότερα…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής της δράσης, η ΕΝΘΕ απέστειλε επιστολή προς τον Αν. Καθηγητή κ. Στρατάκο για τη διενέργεια ενός workshop με αντικείμενο τις βασικές και σύγχρονες τεχνικές της βρογχοσκόπησης, στη Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας του ΝΝΘΑ «Σωτηρία», το πρώτο εξάμηνο του 2023

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

18 Νοεμβρίου 2022

Στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης του Προέδρου της ΕΝΘΕ του κ. Ηρ. Τιτόπουλου και της Αν. Υπουργού Υγείας κας Γκάγκα, η τελευταία ενημερώθηκε για την πορεία του προγράμματος «ΜΕΛΙΤΗ» και συμφώνησαν από κοινού τη στήριξη της εκστρατείας ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα καθώς επίσης και τις συντονισμένες κινήσεις όλων για την αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία της Χαμηλής Ακτινοβολίας Αξονική Θώρακος (LDCT).

30 Νοεμβρίου 2022

Στο πλαίσιο ενίσχυσης του επιστημονικού προφίλ της ΕΝΘΕ, συζητήθηκε και αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόσκληση συμμετοχής στις συνεδριάσεις του ΔΣ, του 1ου αναπληρωματικού μέλους του ΔΣ κ. Β. Τσαούση, Επιμελητή Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝ Παπαγεωργίου, με τους όρους που προβλέπονται στο καταστατικό της εταιρείας.
Ο κ. Τσαούσης αποδέχτηκε με χαρά την πρόσκληση να συνεισφέρει στον επιστημονικό και εκπαιδευτικό ρόλο της εταιρείας.

Πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ
ενημέρωση για την αντιμετώπιση του ΚτΠ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2022 η πρώτη δράση του προγράμματος ΜΕΛΙΤΗ στο  «Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος» του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Υπεύθυνοι της παρουσίασης ήταν: ο πρόεδρος της ΕΝΘΕ κ. Ηρ. Τιτόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας κ. Στ. Τρύφων, ο οποίος μαζί με την κα Μ. Σαρόγλου, Ταμία της ΕΝΘΕ και Υπεύθυνη του προγράμματος ΜΕΛΙΤΗ ενημέρωσαν το κοινό για  τον Καρκίνο του Πνεύμονα και τη δράση που περιλαμβάνει το πρόγραμμα σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών πόλεων.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος κ. Ιγ. Καϊτεζίδης και οι υπεύθυνοι πολιτικοί φορείς.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε συζήτηση με το κοινό και απαντήθηκαν οι ερωτήσεις του.

Με παρόμοια επιτυχία πραγματοποιήθηκαν για το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο, οι κάτωθι δράσεις με τους αντίστοιχους ομιλητές:

  • 8/11/2022 Αττική, δήμος Πειραιά, Ε. Βρουβάκης
  • 18/11/2022 Αττική, δήμος Διονύσου, Λ. Παπασταύρου
  • 29/11/2022 Αττική, δήμος Χαιδαρίου, Δ. Ζορπίδου
  • 30/11/2022 Αττική, δήμος Ωρωπού, Φ. Σουγλές
  • 3/12/2022, Αττική, δήμος Δάφνης – Υμηττού, Χ. Φεβράνογλου
  • 6/12/2022, Αττική, δήμος Παλαιού Φαλήρου, Σ. Φρέγκογλου
  • 7/12/2022, Αττική, δήμος Αιγάλεω, Αθ. Αθανασοπούλου
  • 9/12/2022, Αττική, δήμος Μεταμόρφωσης, Σ. Φρέγκογλου
  • 12/12/2022, Αττική, δήμος Μεγαρέων, Ελ. Παπαλευθέρης

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέρφους που συμμετέχουν σε αυτό το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα, το οποίο συνεχίζεται με την ίδια δυναμική σε όλους τους δήμους της επικράτειας τους επόμενους μήνες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΛΙΤΗ

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΑΙΑΣ - ΧΟΡΤΙΑΤΗ

«Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ σώζει ΖΩΕΣ» στον ΚΑΡΚΙΝΟ του ΠΝΕΥΜΟΝΑ

«Απαραίτητος και αναγκαίος ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τις ομάδες υψηλού κινδύνου» τονίστηκε σε ιατρική ημερίδα στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ

ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ είναι η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα του Καρκίνου του Πνεύμονα, του φονικότερου καρκίνου, καθώς αναδεικνύεται η μεγάλη αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου ιδιαιτέρως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές. Σε αυτό το γενικό συμπέρασμα συμφώνησαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες  που συμμετείχαν στην ενημερωτική ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη», που διοργάνωσε ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ.

Όπως τόνισε η βασική ομιλήτρια της διάλεξης, Πνευµονολόγος-Φυµατιολόγος, Ταμίας της ΕΝΘΕ, (MD, MSc, PhD) και Επιµελήτρια A’, (Πνευμονολογική Κλινική ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου») Μαρία Σαρόγλου ο καρκίνος του πνεύμονα, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα μεταξύ των άλλων μορφών καρκίνου  διότι συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω… δείτε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ενημερωτική διάλεξη για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα πραγματοποιήθηκε στο Δ1 Κέντρο Αγάπης Αλληλεγγύης του Δήμου Πειραιά, παρουσία της Αντιδημάρχου Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών κυρίας Κυριακής Μπουρδάκου.

Η ενημερωτική διάλεξη έγινε από τον κ. Ελευθέριο Βρουβάκη, Πνευμονολόγο – μέλος της ΕΝΘΕ, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου και ειδικότερα του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας στο πρόγραμμα πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα με τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. (ΕΔΔΥΠΠΥ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ στους Δήμους – μέλη του Δικτύου με ΚΕΠ Υγείας, σε όλη την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής διάλεξης, τα μέλη  του Δ1 Κέντρου Αγάπης Αλληλεγγύης ενημερώθηκαν και έλυσαν απορίες και ερωτήματα για  τη σημασία της πρόληψης  και της πρώιμης διάγνωσης σχετικά  με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Σημειώνεται, ότι στην Ελλάδα, ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζει την υψηλότερη επίπτωση και θνησιμότητα, μεταξύ των υπόλοιπων τύπων καρκίνου και αποτελεί την 3η αιτία θανάτου.

ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ),  το Δήμο Διονύσου Και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελίτη».

Το μήνυμα πέρασε μέσα από την ομιλία του ο ιατρός θωρακοχειρουργός, Διευθυντής Θωρακοσκοπικής και Ρομποτικής Θωρακοχειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κ. Λεωνίδας Παπασταύρου, ο οποίος απάντησε και σε δεκάδες ερωτήσεις συμμετεχόντων.

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα γιατί συνήθως διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας και σώζει κυριολεκτικά ανθρώπινες ζωές.

Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ έχει ξεκινήσει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, Πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε … δείτε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

Γ. Πατούλης: «Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των Πολιτών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο».

Στις 29/11/2022, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), τον Δήμο Χαϊδαρίου και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».

Το μήνυμα πέρασε μέσα από την ομιλία της η Πνευμονολόγος Ιατρός κα Δέσποινα Ζορπίδου

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε … δείτε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΜΟΝΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΔΔΥΠΠΥ, ΤΗΝ ΕΝΘΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΩΡΩΠΟΥ

Γ. Πατούλης: «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον Πολιτών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο»

Στις 30/11/2022, πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), το Δήμο Ωρωπού και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».

Η ενημερωτική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Ιατρό κ. Φίλιππο Σουγλέ, Πνευµονολόγο-Φυµατιολόγο, Επικουρικό Επιμελητή στο ΠΕΔΥ Αχαρνών. 

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε… δείτε περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

Σημαντική Ημερίδα ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού. Συγκεκριμένα, η Ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελίτη» από τον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, το ΚΕΠ Υγείας και τα Δημοτικά Ιατρεία, σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην Δημαρχείου Υμηττού.

Το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα πέρασε μέσα από την ομιλία της η Πνευμονολόγος κα Χριστίνα Φεβράνογλου.

«Προχωράμε σε εκδηλώσεις όπως αυτή, και χαιρόμαστε ιδιαιτέρως για τη μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών, διότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρυνθούν όλοι να προβούν στον αναγκαίο προσυμπτωματικό έλεγχο. Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές», δήλωσε ο Δήμαρχος Δάφνης- Υμηττού Τάσος Μπινίσκος.

Επίσης, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά … δείτε περισσότερα

δημος ΠαλαιοΥ ΦαλΗρου

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου , στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου η εκδήλωση για το πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ. Παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Π. Φαλήρου κ. Αρκουμάνης και κ. Πανταζής.

Ομιλητής ήταν ο Στυλιανός Φρέγκογλου, Πνευμονολόγος, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής
Ιατρικού Αθηνών, Κλινική Ψυχικού

δημος Αιγαλεω

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022, στο Α’ ΚΑΠΗ Αιγάλεω, η εκδήλωση για το πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ.

Ομιλήτρια ήταν η κα Αθανασία Αθανασοπούλου, Επιμελήτρια Πνευμονολόγος στο Metropolitan Hospital.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, στο Α’ ΚΑΠΗ Μεταμόρφωσης, η δράση ενημέρωσης με θέμα «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα προλαμβάνεται», που πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεταμόρφωσης σε συνεργασία με το Τμήμα Προαγωγής Δημ. Υγείας.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης, για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του πνεύμονα και υλοποιείται από το ΕΔΔΥΠΥΥ και την Εταιρεία νοσημάτων θώρακος.

Ομιλητής ήταν ο κ. Στυλιανός Φρέγκογλου, ιατρός πνευμονολόγος, ο οποίος με απλό και κατανοητό τρόπο ενημέρωσε για τις δυνατότητες πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο κ. Γιάννης Κεχρής, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χειρούργος-Εντατικολόγος, η κα Χαρίκλεια Νικολοπούλου, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ μεταδόθηκε και μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη για τη σημασία της πρόληψης.

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΝΕΜΟΝΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΔΔΥΠΠΥ, ΤΗΝ ΕΝΘΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΓΑΡΩΝ

Γ. Πατούλης: «Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τον Πολιτών είναι πολύ σημαντική, προκειμένου να ενθαρρύνει τους δημότες να προβούν στον ανάλογο προσυμπτωματικό έλεγχο»

Στις 12/12/2022 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), το Δήμο Μεγαρέων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».

Το μήνυμα πέρασε μέσα από την ομιλία του ο ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος κ Ελευθέριος Παπαλευθέρης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ’ ́ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για το σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους-μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο Πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι… δείτε περισσότερα

ΣΥΝΕΔΡΙΑ -ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

29/9-1/10/2022 “Η Επόμενη Ημέρα για τον Ειδικό»

Περιφερικό Συνέδριο της ΕΝΘΕ-Λευκάδα.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της ΕΝΘΕ “Η Επόμενη Ημέρα για τον Ειδικό» αφιερωμένο στους νέους ειδικούς πνευμονολόγους με αντικείμενο τις νέες οδηγίες για τη θεραπευτική και διαγνωστική προσέγγιση όλων των νοσημάτων του πνεύμονα και στόχο την απόκτηση γνώσης για την καθημερινή πρακτική.

Το σύνολο των εγγραφόμενων ήταν 232 άτομα, ενώ με φυσική παρουσία συμμετείχαν 38 άτομα.

22/10/2022 «Βελτιώνοντας την επικοινωνία Πνευμονολόγου-Ασθενούς μέσω της ενσυναίσθησης

Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της ΕΠΕ υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με κεντρική ιδέα τη σημασία της ενσυναίσθησης και τη δυναμική της στη σχέση ιατρού- ασθενή στην εποχή μας.

Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.

Θεωρείται μια βασική διάσταση της Συναισθηματικής Νοημοσύνης (Emotional Intelligence) απαραίτητη για τη σύναψη και διατήρηση υγιών διαπροσωπικών σχέσεων και πολύ σημαντική για την καλύτερη σχέση ιατρού – ασθενή.

 

19-20/11/2022  ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ

Για μία ακόμη χρονιά ολοκληρώθηκε- υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ- με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη το συνέδριο «ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΕΣ» με θέμα τα νεότερα δεδομένα σε σχέση με τη διάγνωση και την αντιμετώπιση τους.

24-26/11/202214ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας-Αγγείων

Στις 26 Νοεμβρίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία για 14η χρονιά οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας ΧΘΚΑ στο ξενοδοχείο Hyatt Θεσσαλονίκης.

Στο Συνέδριο υπήρχε στρογγυλό τραπέζι  σε συνεργασία με την ΕΝΘΕ, αφιερωμένο στα νεότερα δεδομένα της Επεμβατικής Βρογχοσκόπησης και τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Θωρακοχειρουργών και των Πνευμονολόγων στην έγκαιρη ανίχνευση και θεραπευτική αντιμετώπιση των όζων του πνεύμονα.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, διοργανώθηκε και η 13η επιστημονική Ημερίδα Ειδικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας καθώς επίσης και το Νοσηλευτικό Συμπόσιο Χειρουργικής-Θώρακος-Καρδιάς.

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία:

– του Τμήματος Νοσηλευτικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

– της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

– της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας

– της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας

– του Πανελληνίου Συλλόγου Ειδικών Εξωσωματικής Κυκλοφορίας

– της Ελληνικής Εταιρείας Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης και Έρευνας 

– των Ελλήνων Χειρουργών Θώρακος-Καρδίας της Διασποράς.

ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Η πνευμονολογία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Εκδόθηκε και κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του Αν. Καθηγητή κ. Δ. Σπυράτου και Ομότιμου Καθηγητή κ. Λ. Σιχλετίδη

Παγκόσμιες Ημέρες

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ LUNG CANCER AWARENESS MONTH.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως μεταξύ των πιο συχνών μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου, μαστού και παγκρέατος). Υπολογίζεται ότι μόνο στις ΗΠΑ 240000 περίπου ασθενείς θα διαγνωσθούν με καρκίνο του πνεύμονα το 2022, ενώ περίπου 130.000 ασθενείς αναμένεται να καταλήξουν λόγω της νόσου.

Σύμμαχος μας ενάντια σε αυτή τη μάχη η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, η έγκαιρη διάγνωση με τον προληπτικό έλεγχο των ατόμων υψηλού κινδύνου και η διακοπή καπνίσματος καθώς είναι η πρώτη αιτία εμφάνισης της νόσου.

 

12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας. Τη συνηθέστερη οξεία λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος η οποία δύναται να προκαλέσει μεγάλη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονίας 2022 είναι «Θεραπεύεστε την πνευμονία. Κάθε ανάσα μετράει». Όπλο μας ο εμβολιασμός κατά του πνευμονιόκκου.

 

16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας- ΧΑΠ.

Κάθε χρόνο η τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ). Η ΧΑΠ αποτελεί διεθνώς την τέταρτη αιτία θανάτου και υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνη για το 5% περίπου όλων των θανάτων παγκοσμίως. Πρόληψη της η διακοπή του καπνίσματος.

Προσεχή Συνέδρια

25-27 Μαΐου 2023

6ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, Θεσσαλονίκη, ξενοδοχείο Makedonia Palace.