Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 4

Ιανουάριος – Απρίλιος 2023

Επιμέλεια έκδοσης: Σαρόγλου Μαρία, πνευμονολόγος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος

Στις 25-27 Μαΐου 2023 στο ξενοδοχείο  Makedonia Palace στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος.

Κεντρικό θέμα του συνεδρίου για αυτή τη χρονιά θα είναι η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και η παρουσίαση του προγράμματος ΜΕΛΙΤΗ.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν επίσης νεότερα δεδομένα σε σχέση με όλα τα νοσήματα που αφορούν το αναπνευστικό σύστημα από εξαίρετους Έλληνες ομιλητές ενώ θα έχουμε την τιμή να ακούσουμε εισηγήσεις και από διακεκριμένους ξένους ομιλητές. Προσκεκλημένοι μας είναι οι εξής:

  • Bezzi Michaela, MD, PhD, Director Interventional Pulmonology, ASST Spedali Civili, University Hospital, Brescia, Italy
  • Gasparini Stefano, Professor of Respiratory Medicine, Università Politecnica delle Marche Medical School, Director of Specialty School in Respiratory Medicine, Director of the Postgraduate Master in Interventional Pulmonology, University of Ancona, Italy, President of the World Association for Bronchology  and Interventional Pulmonology, WABIP
  • Lackhar Samy, Interventional Pulmonologist, Head of Respiratory Endoscopy Unit, Rouen University Hospital, Normandy, France
  • Lau Kelvin Kar Wing, Clinical Lead in Thoracic Surgery and Consultant Thoracic Surgeon at St Bartholomew’s Hospital

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια

  • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο – Οργάνωση Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος για το 2023 | ΕΠΕ-ΕΝΘΕ
  • Κλινικό Φροντιστήριο – Βιοστατιστική Ανάλυση, Ν. Τζανάκης, Καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

Η ΕΝΘΕ πιστή στις υποσχέσεις της και στην αναγνώριση της σημασίας που έχει η εκπαίδευση των ειδικευόμενων που αποτελούν την επόμενη γενιά των πνευμονολόγων, θα ανακοινώσει  το Πρόγραμμα «ειδικευόμενοι»,  το οποίο θα περιλαμβάνει Ενημερωτική Συμβουλευτική Υποστηρικτική Ειδικευομένων, καθώς επίσης και Τροφοδότη λογαριασμό.

Πέρα όμως από τους ειδικευόμενους η ΕΝΘΕ παραμένει κοντά και στους ειδικευμένους πνευμονολόγους δίνοντας τους την δυνατότητα να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα συνέδρια.

Αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από την παρουσίαση του Προγράμματος της ΕΝΘΕ – Συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού και προβολή των HIGHLIGHTS διεθνών συνεδρίων

  1. Robotic Assisted Bronchoscopy, RAB, 1st International Congress on Robotic Assisted Bronchoscopy & Transbronchial Ablation Update, 15-17 June 2023, BRESCIA, Italy
    Ο Πρόεδρος της ΕΝΘΕ θα απευθύνει χαιρετισμό
    All that happened in RAB – Brescia
  2. BRONCHUS23 – All that happened in BRONCHUS23, Hyderabad, India – 28 – 29 January 2023.

Με την ίδια λογική θα ανακοινωθεί και η κάλυψη  9 πνευμονολόγων στο διεθνές, τριήμερο, υβριδικό σεμινάριο, 1st Advanced Diagnostic and Therapeutic Bronchoscopy Course, που συνδιοργανώνει η ΗΤΑΙΡ με την ΕΑΒΙΡ | 1-3 Ιουνίου 2023

Συνεχίζοντας τη δυναμική της παρουσία κοντά στα μέλη της, που τη στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια, κάνει ένα βήμα ακόμη με την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τις νέες οντότητες που θα ενταχθούν στο δυναμικό της ΕΝΘΕ, τους Επιστημονικούς Συμβούλους και Συντονιστές, οι οποίοι θα έχουν στενή συνεργασία με το ΔΣ σε θέματα που άπτονται της εξειδίκευσής τους με τη μορφή συμβουλών, παρεμβάσεων, πράξεων ή άλλων γενικότερα δράσεων, μετά από την απαραίτητη χορήγηση της σχετικής άδειας από το ΔΣ. Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες, καθώς και οι επιστημονικοί τομείς ευθύνης έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΝΘΕ.

Τα ονόματα των επιλεχθέντων θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

περισσότερες λεπτομέρειες
(πρόγραμμα, εγγραφή κτλ)

Χορήγηση Αιγίδων-Υποστήριξης

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2o Διαδικτυακό Σεμινάριο για τη Φροντίδα ασθενών με μακροχρόνιο Μηχανικό Αερισμό στο σπίτι», το οποίο διενεργήθηκε σε εβδομαδιαίες διαδικτυακές συνεδρίες από την Τρίτη 7 Μαρτίου έως και την Τρίτη 4 Απριλίου 2023. Το εν λόγω σεμινάριο διοργανώνεται από το Δίκτυο Μητρώου Ασθενών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και χρήση αναπνευστικών συσκευών στο σπίτι – ΙΝΕΒ|ΕΚΕΤΑ, με σκοπό τον  εμπλουτισμό των γνώσεων παιδιάτρων, πνευμονολόγων και επαγγελματιών υγείας που ενδιαφέρονται ή φροντίζουν ασθενείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπνευστικές συσκευές στο σπίτι για τη διατήρηση της αναπνευστικής ικανότητας και βελτίωση της λειτουργικότητας τους.

Πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά με μεγάλη επιτυχία το υβριδικό Συνέδριο «Φάρος Πνευμονολογίας», στις 3-5 Μαρτίου 2023 στο ξενοδοχείο Astir στην Αλεξανδρούπολη, με τη συνδιοργάνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής ΔΠΘ, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ιατρική του Ύπνου», του Ιδρύματος Έρευνας Αναπνευστικών Νοσημάτων και Διαταραχών Ύπνου και το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των λοιμώξεων υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ

Στις 1-3 Ιουνίου 2023 στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ, το διεθνές, τριήμερο, υβριδικό σεμινάριο 1st Advanced Diagnostic and Therapeutic Bronchoscopy Course, που συνδιοργανώνει η ΗΤΑΙΡ με την ΕΑΒΙΡ

Η ΕΝΘΕ πιστή στις υποσχέσεις της να είναι πάντα κοντά στα μέλη της, καλύπτει την εγγραφή συνολικά 9 ιατρών, 4 με φυσική παρουσία και 5 διαδικτυακά.

Στις 9-11 Ιουνίου 2023, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ, το Πνευμονολογικό Τμήμα Πατρών θα πραγματοποιήσει με υβριδικό τρόπο το 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Γέφυρα Πνευμονολογίας» στον πολυχώρο Royal Theater στην Πάτρα

29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2023, οργανώνεται το 3rd SHARE Congress, (Science in Heraklion Awareness in Respiratory and Sleep Evolution), από την Εταιρεία Έρευνας Αναπνευστικών Παθήσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο ξενοδοχείο Ibis Styles Heraklion Central, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Στις 12-15 Οκτωβρίου 2023 στο ξενοδοχείο «Domotel Xenia» στο Βόλο διοργανώνεται το Πανελλήνιο Συνέδριο «Ημέρες Πνευμονολογίας» της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με την παράλληλη διοργάνωση της 5ης Νοσηλευτικής Ημερίδας Πνευμονολογίας υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

13ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Η ΕΝΘΕ ανακοινώνει με μεγάλη ικανοποίηση, την επιλογή του project της εταιρίας RespiFit LTD, συσκευής ανίχνευσης του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης διασπαρμένη στον αέρα, στην τελική φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

Το εν λόγω project είχε χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία μας, στο πλαίσιο στήριξης της έρευνας στο χώρο της Πνευμονολογίας.

Αποδοχή αιτήματος Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ.

Κατόπιν αιτήματος της Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ «Διακοπή Καπνίσματος & Προαγωγή Υγείας» σε συνεργασία με το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος της Μονάδας Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του ΑΠΘ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», η ΕΝΘΕ αποδέχτηκε με χαρά τη συνδιοργάνωση Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου για τους Επαγγελματίες Υγείας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης για την Οργάνωση Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος για το 2023, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Νοσημάτων Θώρακος, στις 25-27 Μαΐου 2023, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, στη Θεσσαλονίκη.

Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023.

Contribution letter

Η ΕΝΘΕ συνεχίζοντας τις προσπάθειες της να γίνει γνωστή η Ελληνική Πνευμονολογική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη, βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με αντίστοιχες πνευμονολογικές εταιρείες.

Μία από αυτές τις επαφές είχε ως θετικό αποτέλεσμα το αίτημα της Οργανωτικής Επιτροπής του 1st International Congress on Robotic Bronchoscopy, για τη συμμετοχή και συμβολή της εταιρείας μας, στη διοργάνωσή του.

Το εν λόγω συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 15 – 17 Ιουνίου 2023, στη BRESCIA, Ιταλία.

"Ρώτα τον Πνευμονολόγο σου"
webTV - Ενημερωτικές εκδηλώσεις

Στις 22/1/23 και στις 30/4/2023 πραγματοποιήθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος με μεγάλη επιτυχία οι παρακάτω εκδηλώσεις:

Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος
22 Ιανουαρίου 2023

Εισηγητής:

Ιωάννης Κιουμής, Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ.

Πολιτιστικό Κέντρο Πανοράματος
30 Απριλίου 2023

Εισηγητές:

Αρχίατρος Γεώργιος Ν Κωνσταντίνου, MD, Ph.D., MSc, MC (Army), FAAAAI, Διευθυντής Τμήματος Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, Θεσσαλονίκης

Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, Πνευμονολόγος, τ. Διευθυντής EUROMEDICA Γενικής Κλινικής, τ. Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ.

Πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ 2023

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται σε όλη την επικράτεια το πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί:

Ιανουάριος – Φεβρουάριος: 10 δράσεις

  1. Δήμος Θερμαϊκού, Ν. Επιβάτες,  Αικ. Καζάκου
  2. Δήμος Θερμαϊκού, Ν. Μηχανιώνια,  Αικ. Καζάκου
  3. Δήμος Ηγουμενίτσας, Β. Λάζου
  4. Δήμος Θερμαϊκού, Επανομή, Αικ. Καζάκου
  5. Δήμος Καλλιθέας, Αικ. Γιανναδάκη
  6. Δήμος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μ. Κόνογλου
  7. Δήμος Μαραθώνα, Αικ. Οικονόμου
  8. Δήμος Νέας Προποντίδας, Αλ. Κοσμά
  9. Δήμος Καλλιθέας, Ζ. Κυριακάκη
  10. Δήμος Παύλου Μελά, Γ. Σπυρόπουλος

Μάρτιος: 11 δράσεις

  1. Δήμος Κηφισιάς,  Φ. Σουγλές
  2. Δήμος Αχαρνών,  Α. Λαζαράτου
  3. Δήμος Ηρακλείου-Αττικής, Μ. Κούβελα
  4. Δήμος Νεάπολης-Συκεών, Δρ. Τσαβλής
  5. Δήμος Αλεξανδρούπολης, Π. Ντόλιος
  6. Δήμος Ασπροπύργου, Σ. Φρέγκογλου
  7. Δήμος Φλώρινας, Θ. Δογούλη
  8. Δήμος Αγρινίου, Λ. Λαμπρόπουλος
  9. Δήμος Ελευσίνας, Ελ. Παπαλευθέρης
  10. Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού, Δ. Ζορπίδου
  11. Δήμος Αγ. Βαρβάρας, Αικ. Γιανναδάκη 

Απρίλιος: 5 δράσεις

  1. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Α ΚΑΠΗ, Χ. Φεβράνογλου
  2. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Β ΚΑΠΗ, Γ. Μαθιουδάκης
  3. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γ ΚΑΠΗ, Γ. Μαθιουδάκης
  4. Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Δ ΚΑΠΗ, Ελ. Βρουβάκης
  5. Δήμος Ν Σμύρνης, Αικ. Γιανναδάκη

Ενώ για το Μάιο είναι προγραμματισμένες 8 δράσεις

Ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους που συμμετέχουν σε αυτό το Πανελλήνιο Πρόγραμμα Έγκαιρης Διάγνωσης του Καρκίνου του Πνεύμονα

Παγκόσμιες Ημέρες

24 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα φυματίωσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, στις 24 Μαρτίου κάθε έτους, είναι παγκόσμιο γεγονός που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται παγκοσμίως για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου, κάτω από την επίβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στο πλαίσιο εορτασμού της, η ΕΝΘΕ ανακοίνωσε την πρόκριση του project της εταιρίας RespiFit LTD, συσκευής ανίχνευσης του μυκοβακτηρίου της φυματίωσης διασπαρμένη στον αέρα, στην τελική φάση του διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος.

2 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Διοργανώνεται από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα (GINA) με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για αυτήν την ευρέως διαδεδομένη ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επηρεάζοντας την ποιότητα της καθημερινότητάς τους.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος, 2 Μαΐου 2023, η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα Αλλεργικά Νοσήματα του Αναπνευστικού.

 

31 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Η ημέρα αυτή έχει επιλεγεί ως μέρα ενημέρωσης και αφύπνισης για τα νοσήματα που προκαλεί το κάπνισμα και τη μεγάλη σημασία της μη έναρξης του ή της έγκαιρης διακοπής του για μία ζωή καλύτερη.

Η ΕΝΘΕ αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης και της ενημέρωσης, προγραμματίζει συζήτηση, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής «Ρώτα τον Πνευμονολόγο σου», με προσκεκλημένη ομιλήτρια την κα Ι. Μητρούσκα, Πνευμονολόγο, Διευθύντρια ΕΣΥ, της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης ΠΑΓΝΗ, Συντονίστρια του Διακλινικού Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης Κρήτης, η οποία θα μας ενημερώσει για τις βλαβερές συνέπειες αυτής της συνήθειας αλλά και για τα οφέλη από τη διακοπή της.