Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 5

Μάιος – Αύγουστος 2023

Επιμέλεια έκδοσης: Σαρόγλου Μαρία, πνευμονολόγος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

Απολογισμός - 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος | 25-27/5/2023 | Makedonia Palace

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που πραγματοποιήθηκε στις 25-27 Μαΐου 2023, στη Θεσσαλονίκη, υπό τη διοργάνωση της ΕΝΘΕ.

Την τελετή έναρξης τίμησαν καταξιωμένοι επιστήμονες του ακαδημαϊκού και πολιτικού κόσμου. Ιδιαίτερη τιμή για την Οργανωτική Επιτροπή ήταν η διεξαγωγή εναρκτήριας ομιλίας με τίτλο Ποντιακός Ελληνισμός: Θεσσαλονίκη – Καλαμαριά – Πανόραμα από τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνο.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας τελετής τιμήθηκαν τρεις διακεκριμένοι Πνευμονολόγοι, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην ανάδειξη της ειδικότητας της Πνευμονολογίας, ως τέως Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ERS:

 η κα Ασημίνα Γκάγκα, ο κ. Χαράλαμπος Ρούσσος και ο κ. Νικόλαος Σιαφάκας

 

Το συνέδριο φέτος περιλάμβανε διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού:

 Ο κ. S. Gasparini, Professor of Respiratory Medicine, Università Politecnica delle Marche Medical School, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Βρογχολογίας και Επεμβατικής Πνευμονολογίας, (WABIP),

 η κα. M. Bezzi, Διευθύντρια Επεμβατικής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Brescia,

 ο κ. S. Lachkar, Επεμβατικός Πνευμονολόγος, Διευθυντής του Τμήματος Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Rouen

 και ο K. K. W. Lau, Θωρακοχειρουργός, Διευθυντής στο Νοσοκομείο St Bartholomew στο Λονδίνο.

 

Φιλοξενήθηκαν δύο εκπαιδευτικά σεμινάρια:

το ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ

και το ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

 

Παρουσιάστηκαν 46 ερευνητικές εργασίες με τη μορφή προφορικής ανακοίνωσης και απονεμήθηκαν βραβεία στις τρείς καλύτερες.

Το Συνέδριο, παρακολούθησαν περισσότεροι από 650 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, από τους οποίους περί τους 400 συμμετείχαν με φυσική παρουσία.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος
2 Μαΐου 2023

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Άσθματος, 2 Μαΐου 2023, η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, πραγματοποίησε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα Αλλεργικά Νοσήματα του Αναπνευστικού.

Εισηγητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ.

Αρχίατρος Γεώργιος Ν Κωνσταντίνου, MD, Ph.D., MSc, MC (Army), FAAAAI, Διευθυντής Τμήματος Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως, Θεσσαλονίκης

και

Πάνος Χατζηαποστόλου, Πνευμονολόγος, τ. Διευθυντής EUROMEDICA Γενικής Κλινικής, τ. Επιστημονικός Συνεργάτης ΑΠΘ.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε τη σπουδαιότητα συνεργασίας ιατρικών εταιρειών με την τοπική αυτοδιοίκηση για το καλό του πολίτη.

Παγκόσμια Ημέρα Διακοπής Καπνίσματος
31 Μαΐου 2023

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής της ΕΝΘΕ «Ρώτα τον Πνευμονολόγο σου» και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος – 31 Μαΐου 2023, η κα Ιωάννα Μητρούσκα, Πνευμονολόγος, Διευθύντρια ΕΣΥ στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης ΠΑΓΝΗ και Συντονίστρια του Διακλινικού Ιατρείου Πνευμονικής Υπέρτασης της Κρήτης αναλύει τις συνέπειες του καπνίσματος και τα οφέλη της διακοπής του.

Στόχος του φετινού μηνύματος για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, «Χρειαζόμαστε τροφή και όχι κάπνισμα», είναι η ευαισθητοποίηση των καπνοκαλλιεργητών για τις εναλλακτικές δυνατότητες παραγωγής καλλιεργειών και εμπορίας του εδάφους με έτερες βιώσιμες, θρεπτικές καλλιέργειες

Κατά τη διάρκεια του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νοσημάτων Θώρακος, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ρώτα τον Πνευμονολόγο σου», πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις από καταξιωμένους συναδέλφους απ’ όλη τη χώρα με αντικείμενο φλέγοντα θέματα της Πνευμονολογίας, όπως:

  • Νεότερες θεραπείες στο άσθμα,
  • Προγράμματα πρόληψης του Καρκίνου του Πνεύμονα,
  • Εμβόλια και αναπνευστικό,
  • Ροχαλητό και ημερήσια υπνηλία

Οι συνεντεύξεις θα αρχίσουν να προβάλλονται τον Σεπτέμβριο του 2023.

1st Advanced Diagnostic and Therapeutic Bronchoscopy Course | 1-3 Ιουνίου 2023

Η ΕΝΘΕ πιστή στο καθήκον της απέναντι στα μέλη της κάλυψε την εγγραφή 9 πνευμονολόγων στο διεθνές, τριήμερο, υβριδικό σεμινάριο, που συνδιοργάνωσε η ΗΤΑΙΡ με την ΕΑΒΙΡ στις 1-3 Ιουνίου 2023, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

2ο Ετήσιο Συνέδριο: Γέφυρα Πνευμονολογίας | 9 – 11 Ιουνίου 2023

Το Πνευμονολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών διοργάνωσε με υβριδικό τρόπο, το 2ο Ετήσιο Συνέδριο: «Γέφυρα Πνευμονολογίας», στις 9 – 11 Ιουνίου 2023, στην Πάτρα, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Το συνέδριο περιέλαβε πλούσια θεματολογία όχι μόνο σε καίρια κλινικά ζητήματα αλλά και στον χώρο της μεταφραστικής και βασικής έρευνας αναδεικνύοντας τη σημασία της μηχανιστικής σκέψης στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα.

Robotic Assisted Bronchoscopy, RAB, 1st International Congress on Robotic Assisted Bronchoscopy & Transbronchial Ablation Update, 15-17 June 2023, BRESCIA, Italy

Πραγματοποιήθηκε το 1st International Congress on Robotic Assisted Bronchoscopy & Transbronchial Ablation Update στις 15-17 Ιουνίου 2023, στην Brescia της Ιταλίας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΘΕ απηύθυνε χαιρετισμό και σχολίασε την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων ρομποτικών τεχνικών στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος.

3rd SHARE Congress: Science in Heraklion Awareness in Respiratory and Sleep Evolution | 29 Ιουνίου – 2 Ιουλίου 2023

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το 3ο Συνέδριο SHARE: Science in Heraklion Awareness in Respiratory and Sleep Evolution.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η κάλυψη της τρέχουσας γνώσης, με διεπιστημονικές συζητήσεις μεταξύ Πνευμονολόγων, Εντατικολόγων, ιατρών του ‘Υπνου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Ρευματολόγων, Καρδιολόγων, Δερματολόγων, ειδικών Ακτινολόγων, ιατρών Εσωτερικής Παθολογίας και νοσηλευτών με εξειδίκευση σε ασθενείς με νοσήματα του αναπνευστικού, προκειμένου να διευκρινιστούν δύσκολα στη διάγνωση και διαχείριση τους κλινικά σενάρια.

37ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό 28-30 Σεπτεμβρίου 2023, ΚΕΔΕΑ

H Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης, διοργανώνει το 37ο Βορειοελλαδικό Ιατρικό Συνέδριο στις 28-30 Σεπτεμβρίου 2023, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α Θεσσαλονίκης, με φυσική παρουσία.

Το συνέδριο εστιάζει στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση κι αντιμετώπιση των προκαρκινικών βλαβών και του καρκίνου σε μια συστράτευση των επιστημονικών εταιρειών για την βέλτιστη αντιμετώπισή τους.

Όλες οι ιατρικές εταιρείες με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα, θα ανταλλάξουν απόψεις σε διεταιρικά στρογγυλά τραπέζια και αντιπαραθέσεις.

 Οι συνεδρίες έχουν δομηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε  να υπάρχει και αρκετός χρόνος για εκτεταμένες συζητήσεις μεταξύ των συμμετεχόντων διαφορετικών ειδικοτήτων.

Η ΕΝΘΕ συμμετέχει στο στρογγυλό τραπέζι «Πληθυσμιακός έλεγχος καρκίνου του πνεύμονα και διαχείριση του πνευμονικού όζου»  με συντονιστή τον κ. Ηρ. Τιτόπουλο, Πρόεδρο της ΕΝΘΕ και ομιλήτρια την κα Σαρόγλου Μ, Ταμία της ΕΝΘΕ.

87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης | 9-17 Σεπτεμβρίου 2023

Στην 87η ΔΕΘ, με βασική εκστρατεία τα θέματα πρόληψης και προσυμπτωματικού ελέγχου, σύμφωνα και με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα αποτελεί ο καρκίνος του πνεύμονα και η έγκαιρη διάγνωσή του.

Η ΕΝΘΕ είναι και φέτος παρούσα στο stand του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας τα προγράμματα πρόληψης που έχει ξεκινήσει.

ΕΝΘΕ – Προγράμματα & Δράσεις

Η πανελλήνια Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζει από τον προσεχή Σεπτέμβριο την ΕΝΘΕ-Ν.Ε.Ι., ένα νέο θεσμό με στόχο την πολύπλευρη και σύνθετη βοήθεια του ειδικευόμενου και νέου συναδέλφου στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει λίγο πριν και στην αρχή της σταδιοδρομίας του.

Η ΕΝΘΕ-Ν.Ε.Ι. προσφέρει στον νέο συνάδελφο σημαντική βοήθεια σε βασικές κατευθύνσεις, όπως ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ: ενημέρωση για τις σύγχρονες δυνατότητες που προσφέρει η ειδικότητα σε κάθε τομέα χωριστά, τις υπάρχουσες ανάγκες, δυνατότητες και προτεραιότητες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ: έγκυρη υποστήριξη σε κάθε επιστημονικό πρόβλημα που απασχολεί τον ειδικευόμενο και τον νέο ειδικό ιατρό στη καθημερινή του ιατρική πράξη, συμμετοχή σε κλινικές μελέτες και εργασίες, έρευνα κλπ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ: πολλαπλή υποστήριξη, όπως υπόδειξη, αλληλογραφία και επικοινωνία για εκπαίδευση σε εξειδικευμένα κέντρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συστατική επιστολή για εργασιακές ανάγκες κ.λ.π..

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ: Η ΕΝΘΕ δημιουργεί υπέρ της ΕΝΘΕ-Ν.Ε.Ι. ταμείο ενισχύοντάς το συνεχώς με το 10% των ετήσιων καθαρών κερδών. Το ποσόν θα διατίθεται για επιστημονικές δραστηριότητες, όπως εγγραφή σε συνέδρια, webinars, επιστημονικές ιστοσελίδες, μετεκπαίδευση κ.λ.π..

Workshop Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας 
ΓΝ Καβάλας 

Με την ευρεία χρήση της διαθωρακικής υπερηχογραφίας στη καθημερινή κλινική πράξη, τα τελευταία χρόνια καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία η διαρκής ενημέρωση των συναδέλφων πνευμονολόγων, χειρουργών θώρακα και εντατικολόγων πάνω στις βασικές αρχές, τις διαγνωστικές εφαρμογές και τις επεμβατικές τεχνικές της εξέτασης στα νοσήματα του πνεύμονα.

Για το σκοπό αυτό, η ΕΝΘΕ σε συνεργασία με τις Α’ και Β’ Πνευμονολογικές Κλινικές του ΓΝ Καβάλας, διοργανώνει workshop Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας στο ΓΝ Καβάλας.

Στο workshop, οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε αυτές τις κλινικές, για τις διαγνωστικές εφαρμογές των υπερήχων στην κλινική τους πράξη.

Ημερομηνία διεξαγωγής 
16-17 Δεκεμβρίου 2023
ΓΝ Καβάλας

Η φόρμα εγγραφής θα ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής – Σπιρομέτρηση 
ΕΝΘΕ / ΠΕΔΚΜ

Εθελοντική βοήθεια στο μείζον ζήτημα της πρόληψης των πολιτών, μέσω των δημοτικών δομών υγείας, προτίθεται να προσφέρει η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) σε συνεργασία με τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Την πρόταση για συνεργασία παρουσίασε στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΘΕ κ. Σταύρος Τρύφων, ενημερώνοντας τους δημάρχους ότι η εταιρεία είναι σε θέση να εφαρμόσει πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στους δήμους, όπου ιατροί – μέλη της ΕΝΘΕ θα διενεργούν ελέγχους στον τοπικό πληθυσμό.

Το αίτημα της ΕΝΘΕ στήριξε ομόφωνα το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, ενώ ο πρόεδρος, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη  Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε από την πλευρά του ότι οι γιατροί – πνευμονολόγοι της ΕΝΘΕ δείχνουν μεγάλη ευαισθησία και πως όλα όσα προσφέρουν για την πρόληψη, είναι απολύτως δωρεάν.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2023.

Πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ

Συνεχίζεται το πρόγραμμα ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα, ΜΕΛΙΤΗ.

 Οι προγραμματισμένες ομιλίες σε διάφορους Δήμους της χώρας θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Παγκόσμιες Ημέρες

  • Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης 
    17 Σεπτεμβρίου 2023

  • Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονία 
    12 Νοεμβρίου 2023

  • Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ 
    15 Νοεμβρίου 2023