Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 6

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2023

Επιμέλεια έκδοσης: Σαρόγλου Μαρία, πνευμονολόγος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

Ρώτα τον Πνευμονολόγο σου

Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκπομπής της ΕΝΘΕ «Ρώτα τον Πνευμονολόγο σου», οι παρακάτω διακεκριμένοι συνάδελφοι Πνευμονολόγοι, ανέλυσαν φλέγοντα αντικείμενα της Πνευμονολογίας στην δημοσιογράφο κα Φένια Κλιάτση.  Τις συνεντεύξεις τους μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

  • Π. ΣΤΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ – Ροχαλητό και ημερήσια υπνηλία
  • Ν. ΤΖΑΝΑΚΗΣ – Εμβόλια και Αναπνευστικό
  • Βλ. Πολυχρονόπουλος – Προγράμματα Πρόληψης και Καρκίνος του Πνεύμονα
  • Γ. ΧΕΙΛΑΣ – Νεότερες θεραπείες στο Άσθμα

87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η ΕΝΘΕ είχε τη χαρά να φιλοξενηθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, 9-17/9/2023, στο περίπτερο 15 του ΙΣΘ παρουσιάζοντας στο κοινό το πρόγραμμα «ΜΕΛΙΤΗ», που αφορά την πανελλήνια εκστρατεία για την σημασία στην επιβίωση της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα που υλοποιεί η ΕΝΘΕ σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ.

What is New in Respiratory Medicine

Με τη συμμετοχή πολλών κορυφαίων διεθνών και Ελλήνων επιστημόνων ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο What is New in Respiratory Medicine – 2023, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Ημέρες Πνευμονολογίας 2023

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή το Πανελλήνιο Συνέδριο Ημέρες Πνευμονολογίας 2023, υπό τη διοργάνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Παγκόσμια Ημέρα ΧΑΠ | 15 -11 - 2023

Στις 14/11/2023, στην Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ανταπόκριση, η ενημερωτική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (15/11/2023), μία πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος.

Στη δράση συμμετείχαν οι Πνευμονολόγοι: Καραπέτσας Θωμάς (Αντιπρόεδρος ΕΝΘΕ), Πασχαλίνα Γκιουλέκα, Αφροδίτη Μπούτου και Ευαγγελία Φούκα, οι οποίοι ανέλυσαν τους στόχους της εκστρατείας, τα συμπτώματα και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου καθώς και τη σημασία της διαχείρισής της για την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

«Διάχυτες Πνευμονοπάθειες»

Υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ, υλοποιήθηκε το καθιερωμένο 11ο Ετήσιο Σεμινάριο στις Διάχυτες Πνευμονοπάθειες, υπό τη διοργάνωση της Επιστημονικής Εταιρείας Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων, στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εξαίρετων Ελλήνων Πνευμονολόγων.

Η Πνευμονολογία συναντά τις άλλες Ιατρικές Ειδικότητες

Η Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΘ Ιπποκρατείου πραγματοποίησε στις 18-19 Νοεμβρίου 2023 στο αμφιθέατρο ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, την διημερίδα: “Η Πνευμονολογία συναντά τις άλλες Ιατρικές Ειδικότητες”.

Η διημερίδα αφορούσε Πνευμονολόγους αλλά και ιατρούς των υπόλοιπων παθολογικών ειδικοτήτων, οι οποίοι ασχολούνται με ασθενείς με αναπνευστική συννοσηρότητα.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η πρώτη επιστημονική διημερίδα που διοργανώθηκε εξ ολοκλήρου από την Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝΘ Ιπποκρατείου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ. Ο Πρόεδρος της ΕΝΘΕ κ. Ηρ. Τιτόπουλος, απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης σημειώνοντας:

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΝΘΕ θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την πολύ σπουδαία και πρωτότυπη επιστημονική εκδήλωση που διοργάνωσε η νεοσύστατη πνευμονολογική κλινική του ΓΝ Ιπποκρατείου. Σήμερα η ΕΝΘΕ μπορεί να είναι υπερήφανη για 3 λόγους. Πρώτον για τη λειτουργία και επίσημα της κλινικής αυτής που συνέβαλε τα μέγιστα μαζί με τη διοίκηση του νοσοκομείου ώστε να δημιουργηθεί και μάλιστα μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας. Δεύτερον για την ικανοποίησή της αναφορικά με τη στέλεχωσή της με ικανότατη διευθύντρια και συναδέλφους πνευμονολόγους γεμάτους φιλοδοξίες, όραμα και ενέργεια για διάκριση. Τρίτον για την ιδιαίτερη τιμή της πρόσκλησης για χαιρετισμό στη πρώτη κατ’ ουσία επιστημονική εκδήλωση της κλινικής. Θερμά συγχαρητήρια, καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες!

Workshop Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας - ΓΝ Καβάλας

Η ΕΝΘΕ σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του ΓΝ Καβάλας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία 2μερο Εκπαιδευτικό HandsOn Workshop στην Διαθωρακική Υπερηχογραφία στον χώρο του νοσοκομείου, με την ευγενική υποστήριξη της Endoscopiki SA.

Στο workshop, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν, σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο σε ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε αυτές τις κλινικές, για τις διαγνωστικές εφαρμογές των υπερήχων στην κλινική τους πράξη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διοικητής του νοσοκομείου κ. Αχιλλέας Γερόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στην ΕΝΘΕ, καθώς και ο κ. Νικόλαος Καλόγλου, Αντιπρόεδρος της εταιρείας ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ Α.Ε. και βασικός υποστηρικτής της εκδήλωσης.

Workshop Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας – ΓΝΘ «Αγ. Δημήτριος»

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του workshop Hands On, που πραγματοποιήθηκε στο ΓΝ Καβάλας, η ΕΝΘΕ διοργανώνει στις 20 Ιανουαρίου 2024, στο ΓΝΘ «Αγ. Δημήτριος», workshop Hands On  «Η συμβολή της Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας στη Κλινική και στη ΜΕΘ».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Πρόγραμμα ΜΕΛΙΤΗ

Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αναδείχθηκε στην ενημερωτική ομιλία που πραγματοποίησε ο στρατιωτικός ιατρός – πνευμονολόγος Ευάγγελος Ντιναπόγιας, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΜΕΛΙΤΗ, που πραγματοποιήθηκε στις 1/11/2023, στο ΚΑΠΗ Ωραιοκάστρου.

Στην εκδήλωση η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, Χριστίνα Ζάπρα, μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, τονίζοντας πως για την Διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου ο τομέας της υγείας βρίσκεται σε προτεραιότητα.

2023, Post-doc thesis of Dr Domvri

Με μεγάλη ικανοποίηση, το ΔΣ της ΕΝΘΕ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια στην ειδικευόμενη παθολογοανατομίας κα Κ. Δόμβρη για τη δημοσίευση της μεταδιδακτορικής της έρευνας υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ κας Δ. Παπακώστα, στο εγκεκριμένο περιοδικό Journal of Personalized Medicine με IF: 3.4.

Μέρος της εργαστηριακής δουλειάς του post-doc της κας Δόμβρη, πραγματοποιήθηκε στο ερευνητικό εργαστήριο της ΕΝΘΕ, στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου». Η κα Δόμβρη εξέφρασε στην εργασία, τις ευχαριστίες της στην Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Την εργασία μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

International Workshop on Ebus-Guided Mediastinal Cryobiopsy – dr. Titopoulos

International-Workshop-on-Ebus-Guided-Mediastinal-Cryobiopsy

Η Μονάδα Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Ευρωπαϊκού Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου με επικεφαλής τον Dr. Ηρ. Τιτόπουλο, διοργανώνει το International Workshop on EbusGuided Mediastinal Cryobiopsy, στις 14-15/5/2024, στον χώρο του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το workshop τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος | 16-18/05/2024

Τα τελευταία χρόνια η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και η εφαρμογή της σε όλες σχεδόν τις επιστήμες, ιδίως στην ιατρική, δημιούργησε επανάσταση στη γνώση σε όλες τις ειδικότητες, κατ’ επέκταση και στην πνευμονολογία.

Η ΕΝΘΕ, στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο, πρωτοπορεί για ακόμα μια φορά φέρνοντας «το μέλλον στο παρόν». Η ΤΝ θα πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις εργασίες του συνεδρίου.  Έγκριτοι συνάδελφοι, επιφανείς επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα ΤΝ από Ελλάδα και εξωτερικό θα μας εισαγάγουν σε νέες έννοιες, νέες τεχνικές, προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές, και φιλοσοφικά διλήμματα που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον από την καθημερινή εμπλοκή της ΤΝ στη διαχείριση του ασθενούς μας. Ταυτόχρονα, στο 7ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΝΘΕ θα ενημερωθούμε για τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού από εξαίρετους συναδέλφους, όπως τα αποφρακτικά, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι διάμεσες πνευμονοπάθειες.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η ΕΝΘΕ εκτιμώντας τις καλλιτεχνικές ανησυχίες πολλών συναδέλφων, προσκαλεί τα μέλη της να παρουσιάσουν τη δουλειά τους (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κ.α.) στις συνεδριακές αίθουσες, με την ανάρτηση δύο έργων τους.

Τα παραπάνω έργα θα αποτυπωθούν σε λεύκωμα, το οποίο θα διανέμεται στους σύνεδρους κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την παραπάνω συμμετοχή είναι η τακτοποίηση της ετήσιας συνδρομής στην ΕΝΘΕ.

Τέλος, προγραμματίζεται μετασυνεδριακά, στις 19/5/2024 ημέρα Κυριακή, το 3ο στη σειρά workshop Hands On στη Διαθωρακική Υπερηχογραφία, που διοργανώνει η ΕΝΘΕ, στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ. Η φόρμα συμμετοχής θα κοινοποιηθεί το νέο έτος.

Παγκόσμιες Ημέρες

  • 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
  • 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων
  • 15 ΜΑΡΤΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
  • 24 ΜΑΡΤΙΟΥ – Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης