Τετράμηνη ενημερωτική έκδοση
της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος

ΤΕΥΧΟΣ 7

Ιανουάριος – Απρίλιος 2024

Επιμέλεια έκδοσης: Σαρόγλου Μαρία, πνευμονολόγος

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος

Ηρ. Τιτόπουλος
Επεμβατικός Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αντιπρόεδρος

Θ. Καραπέτσας
Ειδικός Πνευμονολόγος

Γ. Γραμματέας

Στ. Τρύφων
Πνευμονολόγος

Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Ειδ. Γραμματέας

Δρ. Τσαβλής
Πνευμονολόγος

Ακαδημαϊκός Υπότροφος Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ

Ταμίας

Μ. Σαρόγλου
Πνευμονολόγος

Επιμελήτρια A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Μέλη

Δ. Παπακώστα
Καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΑΠΘ, Δ/ντρια Πνευμονολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου

Κ. Πορπόδης
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας ΑΠΘ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος | 16-18/05/2024

Στις 16-18/5/2024, διοργανώνεται από την ΕΝΘΕ το ετήσιο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, στη Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Hyatt Regency.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) θα πρωταγωνιστεί σε όλες σχεδόν τις εργασίες του συνεδρίου. Έγκριτοι συνάδελφοι, επιφανείς επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα ΤΝ από Ελλάδα και εξωτερικό θα εισαγάγουν τους σύνεδρους σε νέες έννοιες, νέες τεχνικές, προληπτικές, διαγνωστικές και θεραπευτικές, και φιλοσοφικά διλήμματα που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον από την καθημερινή εμπλοκή της ΤΝ στη διαχείριση του ασθενούς.

Ταυτόχρονα, στο 7ο Πανελλήνιο συνέδριο της ΕΝΘΕ οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για τις τρέχουσες εξελίξεις σε όλα τα νοσήματα του αναπνευστικού από αγαπημένους συναδέλφους, όπως τα αποφρακτικά, οι λοιμώξεις, ο καρκίνος του πνεύμονα και οι διάμεσες πνευμονοπάθειες.

Κλινικά Φροντιστήρια 16/5/2024
7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί δύο Κλινικά Φροντιστήρια, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 το πρωί, με την ευγενική υποστήριξη της Endoscopiki SA

  1. Η Συμβολή της Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας στην Κλινική Πράξη
    Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»
  2. Βρογχοσκόπιο μιας χρήσης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
    Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου»

Εκδήλωση ενημέρωσης για την αξία της πρόληψης κατά του καρκίνου του πνεύμονα
Πλατεία Αριστοτέλους – 4/2/2024

Εκδήλωση ενημέρωσης για την αξία της πρόληψης κατά του καρκίνου του πνεύμονα Πλατεία Αριστοτέλους – 4/2/2024

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα που διοργάνωσε η ΕΝΘΕ στη πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου με την ευγενική υποστήριξη του ομίλου Βιοϊατρική, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση συνάδελφοι πνευμονολόγοι και νοσηλευτικό προσωπικό ενημέρωσαν το κοινό για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, η οποία τείνει να καταλάβει την πρώτη θέση στην εποχή μας.  Συγχρόνως πραγματοποιήθηκε έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας, με την ευγενική υποστήριξη του ομίλου Βιοϊατρική, σε δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση.

Με την παρουσία τους τίμησαν την παραπάνω εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Μελίνα Δερμεντζοπούλου.

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
27.03.2024 Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία εκδήλωση με σκοπό να τιμήσει το Γενικό Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου” για την προσφορά του στην Πνευμονολογία και να ευαισθητοποιήσει κοινό και επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη νόσο.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου, για έγκαιρη αναγνώριση της νόσου

Στην εκδήλωση συμμετείχαν: Η θεατρική παράσταση “Sanatorium” και το μουσικό σχήμα “Χειμερινοί Κολυμβητές”

Workshop Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας
ΓΝΘ «Αγ. Δημήτριος»

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση του workshop Hands On, που πραγματοποιήθηκε στο ΓΝ Καβάλας, η ΕΝΘΕ πραγματοποίησε με επίσης μεγάλη επιτυχία στις 20-01-2024 το Εκπαιδευτικό Hands On Workshop «Η συμβολή της Διαθωρακικής Υπερηχογραφίας στην Κλινική και στη ΜΕΘ» στο ΓΝΘ “Αγ. Δημήτριος” με την ευγενική υποστήριξη της Endoscopiki SA

Tαλαντωσιμετρία
Κύκλος Μετεκπαιδευτικών Ημερίδων 2024

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη συμμετοχή οι δύο πρώτες ημερίδες του Κύκλου Μετεκπαιδευτικών Ημερίδων 2024, στις πόλεις της Ξάνθης και της Δράμας. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις προηγμένες τεχνολογικά διαγνωστικές συσκευές και την προσωποποιημένη θεραπεία. Επιπλέον, εκπαιδεύθηκαν στην τεχνική της ταλαντωσιμετρίας από έμπειρους και καταξιωμένους πνευμονολόγους.

Ο κύκλος συμπληρώνεται με άλλες δύο ημερίδες με το ίδιο αντικείμενο τον Σεπτέμβριο του 2024.

Ο κύκλος μετεκπαιδευτικών ημερίδων πραγματοποιείται με:

  • την ευγενική χορηγία της Chiesi Hellas
  • την ευγενική υποστήριξη της Μ.Ι. ΠΡΙΝΙΩΤΑΚΗΣ Α.Ε.Β.Ε

Φάρος Πνευμονολογίας 2024
12-14/4/2024 Αλεξανδρούπολη

Πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά με μεγάλη επιτυχία το συνέδριο «Φάρος Πνευμονολογίας» στις 12-14/4/2024 στην Αλεξανδρούπολη, με τη συνδιοργάνωση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Δ.Π.Θ., του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Ιατρική του Ύπνου” του Τμήματος Ιατρικής του Δ.Π.Θ., του Ιδρύματος Έρευνας Αναπνευστικών Νοσημάτων και Διαταραχών Ύπνου και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα Υγείας

Διάχυτες και Σπάνιες Πνευμονοπάθειες,
12ο Ετήσιο Σεμινάριο “Παλαιάς Βουλής”

Διάχυτες και Σπάνιες Πνευμονοπάθειες, 12ο Ετήσιο Σεμινάριο “Παλαιάς Βουλής”

Με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων ολοκληρώθηκε το  12ο Ετήσιο Σεμινάριο “Παλαιάς Βουλής”, Διάχυτες και Σπάνιες Πνευμονοπάθειες, στις 20-21/4/2024 στην Αθήνα, υπό τη διοργάνωση της Β’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ.

Στις 9-10/11/2024, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ το αντίστοιχο σεμινάριο στη Θεσσαλονίκη.

Η ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΦΥ ΕΩΣ ΤΗ ΜΕΘ

Η ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΦΥ ΕΩΣ ΤΗ ΜΕΘ

Στις 9-12 Μαΐου 2024 στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ανατολικής Μάνης, στο Γύθειο, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο με τίτλο «Η ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΩΣ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ». Το εν λόγω Συνέδριο οργανώνεται από το Ίδρυμα Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσας Ιατρικής Θώρακος με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών.

International Workshop on Ebus-Guided Mediastinal Cryobiopsy

International Workshop on Ebus-Guided Mediastinal Cryobiopsy

Το Τμήμα Επεμβατικής Πνευμονολογίας του Ευρωπαϊκού Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου με επικεφαλής τον Dr Ηρ. Τιτόπουλο, διοργανώνει στις 14-15/5/2024, το Διεθνές workshop με αντικείμενο «Ebus-Guided Mediastinal Cryobiopsy», στη Θεσσαλονίκη. Διακεκριμένοι επιστήμονες όπως οι Prof. F. Herth, Prof. V. Poletti και Dr. H. K. Gonuguntla θα μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση τους στις ενδείξεις και την τεχνική της καθοδηγούμενης με EBUS Μεσοθωρακικής Κρυοβιοψίας τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη.

Το workshop τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ και στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης για την εκπαίδευση των μελών της, καλύπτει την εγγραφή 2 ειδικών πνευμονολόγων.

«Καρκίνος του Πνεύμονα: από την Πρόληψη, στη Διάγνωση & τη Βέλτιστη Αντιμετώπιση»

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, πρόκειται να διοργανώσει, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ, το συνέδριο «Καρκίνος του Πνεύμονα: από την Πρόληψη, στη Διάγνωση & τη Βέλτιστη Αντιμετώπιση», από την Παρασκευή 31 Μαΐου έως την Κυριακή 2 Ιουνίου, στην Καβάλα (ξενοδοχείο Airotel Galaxy Hotel). Στη διάρκεια του Συνεδρίου καταξιωμένοι συνάδελφοι, θα αναπτύξουν τις πλέον σημαντικές εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει στρογγυλά τραπέζια, διαλέξεις και δορυφορικές συνεδρίες.

3ο Ετήσιο Συνέδριο: Γέφυρα Πνευμονολογίας»

Υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ, το Πνευμονολογικό Τμήμα Πατρών θα πραγματοποιήσει το 3ο Ετήσιο Συνέδριο «Γέφυρα Πνευμονολογίας», στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστήμιο Πατρών στις 6-9 Ιουνίου 2024.

Mayo Pulmonary Case Studies in ILDs. Mayo Clinic Experts meet us!»

Στις 13-14 Ιουνίου 2024, στη Φλωρεντία, θα πραγματοποιηθεί η επιστημονική εκδήλωση Mayo Pulmonary Case Studies in ILDs. Mayo Clinic Experts meet us!», με τη στήριξη της ΕΝΘΕ.

Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στις Διάμεσες Πνευμονοπάθειες, την Πνευμονική Αγγειίτιδα και την Ογκολογία, ένα πεδίο με ταχεία ανάπτυξη, όπου οι καινοτόμες αναδυόμενες διαγνωστικές τεχνικές και αρκετές νέες θεραπείες στο πλαίσιο της έρευνας αλλάζουν γρήγορα τον κλινικό ορίζοντα.

Το πρόγραμμα Pulmonary Case Studies θα παρέχει κλινικές, ακτινολογικές και παθολογικές περιπτώσεις που περιλαμβάνουν ιστορικό, πιθανές απαντήσεις, σκεπτικό και σχετικές αναφορές που συζητήθηκαν με γιατρούς και επιστήμονες της Mayo Clinic.

4th SHARE CONGRESS – Science in Heraklion Awareness in Respiratory and sleep Evolution

Στις 27 – 30 Ιουνίου 2024, οργανώνεται το 4th SHARE CONGRESS – Science in Heraklion Awareness in Respiratory and sleep Evolution, από την Εταιρεία Πνευμονολογικής Έρευνας Πανεπιστημίου Κρήτης, στο Ηράκλειο, υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Το Συνέδριο θα λάβει χώρα στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου ‘’IBIS STYLES HERAKLION CENTRAL” και θα συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές, επιστήμονες και νέοι ερευνητές σε πλαίσιο διεπιστημονικής προσέγγισης, με Διεθνή Συμμετοχή.

1st Thoracic US – Pleural Procedures and Thoracoscopy Course 4-6/7/2024

Μετά τα επιτυχημένα Μαθήματα Βρογχοσκόπησης που πραγματοποίησε στο παρελθόν η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Βρογχολογίας και Επεμβατικής Πνευμονολογίας – EABIP, φέτος η EABIP θα διοργανώσει σε συνεργασία με το HTAIP και το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1st Thoracic US – Pleural Procedures and Thoracoscopy Course στο ΓΝΝΘΑ «Σωτηρία», στις 4-6 Ιουλίου 2024.

Στόχος του μαθήματος θα είναι η παροχή εξατομικευμένης και ουσιαστικής εκπαίδευσης στις επεμβατικές τεχνικές του υπεζωκότα από παγκοσμίου φήμης ειδικούς, συμπεριλαμβανομένων των Najib Rahman, Philip Astoul και Marios Froudarakis.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της ΕΝΘΕ.

Παγκόσμιες Ημέρες

  • Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης – 5/5/2024
  • Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος – 7/5/2024
  • Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος – 31/5/2024